Jaký má můj život smysl?

Přijďte si o tom popovídat na Alfu. Kurz Alfa je série setkání, kde můžete v příjemném prostředí diskutovat o smyslu života, o víře a o Bohu.

Co je Alfa?

Alfa nabízí příležitost prozkoumat křesťanskou víru a diskutovat o zásadních životních otázkách. Je to místo, kde je každý vítán, každý se může na cokoliv zeptat a říct svůj názor.

Alfa probíhá po celém světě v kavárnách, církvích, univerzitách, obývacích pokojích, ale třeba i ve vězení. Nenajdete dvě úplně stejné Alfy, ale v zásadě mají společné tři věci: jídlo, promluvu a diskusi o tématu. Alfa trvá zpravidla dvanáct týdnů (Alfa pro mládež je kratší).

Jak Alfa probíhá?

Jídlo

Jídlo lidi spojuje. Platí to i na Alfě. Většina setkání začíná společným jídlem, protože to vytváří skvělou příležitost k seznámení a navázání přátelství.

Promluva

Promluvy jsou připraveny tak, aby poutavě podaly základní informace a inspirovaly k rozhovoru. Zpravidla trvají 30 minut, přednáší je řečník, nebo se pustí video z filmové série. Každý týden se probere jedno téma vztahující se ke křesťanství — např. Kdo je to Ježíš? Jak najít víru? nebo Proč a jak se modlit?

Diskuse

V diskusní skupince budete mít prostor podělit se o své myšlenky a otázky. Můžete svobodně vyjádřit své názory i pochybnosti, nebo nemusíte říkat nic. Je to na vás. V každé skupince je přítomen vedoucí, který konverzaci moderuje.

Jedna Alfa, více variant

Filmová série Alfy

Alfa pro dospělé poutavě a moderním způsobem osvětluje základní témata křesťanské víry. Byla natáčena po celém světě a obsahuje rozhovory s odborníky na daná témata i inspirativní příběhy.

Filmová série Alfy pro mládež

Česky dabovaná verze Alfy pro mládež byla natáčena na mnoha místech světa a jejím cílem je zapojit mladé lidi do rozhovorů o životě a víře. Přednášková videa jsou prokládána pauzami na diskusi, aby bylo jednodušší podělit se o své myšlenky a otázky.

Alfa pro mládež

Alfa pro mládež (2018) je přepracovaná verze Filmové série Mládežnické Alfy (2013). Tato nová série je v angličtině s českými titulky a doporučujeme ji mladým lidem, kteří angličtinu už trochu ovládají.

Původní video série s N. Gumbelem

„Retro“ video série s Nicky Gumbelem, průkopníkem kurzů Alfa, který každé téma představuje s humorem a prokládá

osobními zkušenostmi a biblickou relevancí. Přednášky (každá v délce kolem 45 minut) byly natočeny ve sboru Holy Trinity Brompton, kde Alfa vznikla.

 

Jedná se o dnes již zřídka používaný materiál. Ale pro ty, kdo zažili začátky Alfy v České republice, má stále své kouzlo.

Najdi si Alfu

Na mapě si můžete najít kurzy, které se konají ve vašem okolí, případně online. Vyzkoušejte první setkání a uvidíte, jestli je Alfa to pravé pro Vás.

Chceš dostávat novinky z Alfy?

Odebírej newsletter